10 december 2014

Reprorecht-factuur: soms hoef je niet te betalen

Betalen voor kopieën via Reprorecht

Heb je een factuur ontvangen van Stichting Reprorecht, maar maak je geen kopieën uit tijdschriften, boeken en kranten om te verspreiden? Dan hoef je niets te betalen! Je moet dan wel officieel verklaren dat je geen kopieën maakt. Lees hier hoe je dat aanpakt.

Wat is reprorecht?

Het kopiëren en vervolgens verspreiden van auteursrechtelijk beschermde werken, is volgens de wet verboden. Door het betalen van een vergoeding krijg je een licentie (vergunning) om – in beperkte mate – kopieën te maken uit boeken, tijdschriften of kranten. Stichting Reprorecht is wettelijk belast met het incasseren van de bijdrage en het verstrekken van een licentie. Vergelijk het met de vergoeding die je betaalt aan Buma en Sena voor het afspelen van muziek in de winkel.

Maak je (echt) nooit een kopie?

Doe dan het volgende:

  1. Log in op www.reprorecht.nl. De inloggegevens staan op de factuur die je hebt ontvangen.
  2. Klik op de knop ‘Andere mogelijkheden’.
  3. In het volgende scherm klik je op de knop ‘ik maak geen kopieën’.
  4. In het daaropvolgende scherm scroll je naar beneden tot het punt waar je een verklaring kunt invullen en verzenden. Omdat je ook de voorwaarden moet aanvinken, dien je te verklaren dat je volledig aansprakelijk bent in geval je toch een auteursrechtelijk beschermd werk kopieert en verspreidt.
  5. Je ontvangt vervolgens een e-mail, waarin Reprorecht vraagt om je verklaring te bevestigen. Doe dat meteen.

Nadat je deze procedure hebt doorlopen, ontvang je een creditnota en ben je gevrijwaard van nieuwe facturen in de toekomst.

Twintig of meer fte’s?

Heb je 20 fte’s of meer in dienst en maak je geen kopieën van auteursrechtelijk beschermde werken, dan volg je dezelfde procedure als hierboven. In dat geval zal een medewerker van Stichting Reprorecht een persoonlijke afspraak met je maken om de mogelijkheid van dispensatie te bespreken.

Het voordeel van een licentie

Indien je de factuur wel betaalt, krijg je een licentie om incidenteel artikelen uit kranten, tijdschriften en boeken te kopiëren op papier of digitaal door te scannen. Je mag dan per titel enkele artikelen per jaar kopiëren. Uit boeken mag je een hoofdstuk kopiëren, maar nooit meer dan 5% van het gehele boek.

De vaste klant die een mooie hondenriem koopt, kun je dan zonder probleem een kopietje meegeven van een pagina uit het boek Help mijn hond trekt!. Je mag die pagina ook mailen of op je intranet plaatsen. Je mag het echter niet op je website of Facebook-pagina publiceren. Het gaat dus om het uitdelen van een kopie aan enkele personen buiten de onderneming en/of de medewerkers binnen je onderneming.

Kopieer of verspreid je regelmatig iets uit kranten, tijdschriften of boeken, dan is het raadzaam om voor 18 euro per jaar een licentie af te nemen. Je voorkomt daarmee mogelijk een hoop gedoe. Het tarief is overigens gebaseerd op een vergoeding van 4,5 cent per pagina. Heb je een licentie, dan is de bijdrage in ieder geval voldoende voor 400 kopieën.

Hoe heet wordt de soep gegeten?

Reprorecht heeft geen intensief controleapparaat dat Nederland afspeurt op illegaal kopiërende ondernemers. Controle moet je vooral verwachten van de auteurs en uitgevers zelf, maar ook van concurrenten. De ondernemer die boeken over huisdieren verkoopt, informeert mogelijk Stichting Reprorecht als een concullega (veelvuldig) kopieën uit of van diezelfde boeken aan klanten ter beschikking stelt.

Mocht er overigens een controleur van Stichting Reprorecht op de stoep staan, dan ben je niet verplicht de controleur binnen te laten om bijvoorbeeld je kantoor te inspecteren op de aanwezigheid van een kopieerapparaat of scanner.

Vragen?

Heb je nog aanvullende vragen lees dan de veelgestelde vragen op www.reprorecht.nl of bel de klantenservice 0900 – 2022829. Natuurlijk kun je ook met Dibevo bellen (033-4550433) of een berichtje sturen.