29 februari 2016 | Dossier: Kennisdagen,

Kennismiddag over zoönosen: verplichte kost voor elke huisdierenspecialist

Zoönose: hoe kun je besmetting voorkomen

Uit een steekproef blijkt dat bij veel medewerkers in dierenspeciaalzaken, tuincentra en dierenpensions de juiste vakkennis over zoönosen ontbreekt. En dat is bepaald niet handig in een branche die het vooral van kennis en deskundigheid moet hebben. Stuur je medewerkers (of jezelf) daarom als de wiedeweerga naar deze kennismiddag!

77% weet niet wat een zoönose is

Medewerkers van dierenspeciaalzaken en dierenpensions komen veel in aanraking met dieren en hebben daardoor een hogere kans op een zoönose. Maar wat bleek onlangs uit een steekproef onder 26 dierenspeciaalzaken en 4 dierenasiels in Brabant: 77% van dierenspeciaalzaakmedewerkers kenden het begrip ‘zoönose’ niet.

15% van de dierenspeciaalzaakmedewerkers en alle dierenasielmedewerkers hadden ooit zelf een zoönose; vaak ringworm. Van de 26 dierenspeciaalzaken hadden er maar 10 richtlijnen opgesteld voor hygiëne en preventie van (dier)ziekten. Slechts 8 bedrijven uit de steekproef gaven voorlichting over zoönosen aan de klant.

Een bijsluiter voorlezen is geen advies

Dat zijn alarmerende cijfers in een branche die het vooral van kennis moet hebben. Daarom organiseert Dibevo in april en juni een kennismiddag over zoönosen die eigenlijk – zo vinden wij – verplichte kost zou moeten zijn voor iedere huisdierprofessional. Het gaat om maatwerk en meedenken. Dat is wat anders dan de bijsluiters of gebruiksaanwijzing van diergeneesmiddelen kunnen voorlezen!

De wereld van de parasieten

Honden en katten maken onderdeel uit van het gezin en wonen in huis. Met huisdieren haal je echter ook ongewenste gasten in huis: parasieten. Heel kleine, onzichtbare, zoals bacteriën en protozoën (eencellige parasieten), mooie grote zoals spoelwormen en lintwormen of kruipers, springers en bloedzuigers zoals vlooien en teken.

Dat hoeft niet alleen onaangenaam te zijn maar kan ook ziekte bij de mens veroorzaken. Dat heet dan zoönose, een infectie die van dier op mens kan overgaan. Sommige mensen zijn daar gevoeliger voor dan anderen: heel jong, heel oud, zwangeren of zij die een lagere afweer hebben door een ziekte of medicijngebruik.

Naar de dierenarts of...

Bij wie kunnen zulke mensen om raad vragen wat ze het beste tegen zoönosen kunnen doen? Je zou zeggen dat dat de dierenarts is, maar in de praktijk blijkt dat veel diereigenaren een zekere schroom hebben om naar een dierenarts te gaan als hun dier helemaal niet ziek is, maar bijvoorbeeld wel wormen uitpoept of braakt óf dat de vlooien ook het gezin regelmatig opzoeken.

Hoe mooi is het dan als je gewoon bij je lokale dierenspeciaalzaak of tuincentrum informatie kunt inwinnen en meteen de benodigde wormmiddelen en antivlooienmiddelen kunt aanschaffen? Het zou helemaal mooi zijn als er tenminste iemand aanwezig is met kennis over zoönosen (over wat voor infectie praten we eigenlijk?) en welke behandeling of liever nog preventieve maatregelen het beste zijn in gegeven omstandigheden.

En natuurlijk is het ook handig als dierenpensions, trimsalons en hondenuitlaatservices (meer) kennis hebben over zoönosen zodat ze mogelijke problemen meteen kunnen kortsluiten met hun klanten, en die dan eventueel doorverwijzen naar de plaatselijke dierenspeciaalzaak of tuincentrum.

Inhoud van de kennismiddag

Na een algemene inleiding gaan we in twee achteenvolgende sessies dieper in op 2 veelvoorkomende zoönosen: 

  • spoelworminfecties bij hond en kat
  • teken en tekenbeten

Beide kunnen de gezondheid van mensen (eigenaren, omwonenden) aantasten en zeg nou zelf: voorkomen is nog altijd beter dan genezen.

Frans van Knapen

Frans van KnapenDe kennismiddag wordt gegeven door prof. dr. Frans van Knapen, hoogleraar aan de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht. Hij is niet alleen een absolute autoriteit op het gebied van parasitologie en veterinaire volksgezondheid, maar kan er ook ontzettend leuk en laagdrempelig over vertellen. Wie de laatste ledenvergadering van Dibevo heeft bijgewoond, weet dat Van Knapens verhaal werkelijk geen moment saai wordt en doorspekt is met vele eye-openers. En ja, de kennismiddag is ook interessant voor mensen die aanwezig waren op de ledenvergadering: Van Knapen gaat namelijk nog dieper op de materie in.

Voor wie?

Eigenaren van – en medewerkers werkzaam in – dierenspeciaalzaken, dierenpensions, trimsalons, hondenuitlaatservices en tuincentra met een dierenafdeling.

Datum en locatie

Donderdag 14 april in Van der Valk Hotel de Cantharel in Apeldoorn
Donderdag 16 juni in Van der Valk Hotel Breukelen

Programma

13.00 uur Ontvangst met koffie & thee
13.30 uur Start kennismiddag
17.00 uur Afsluiting