14 november 2012

Verbod op import van appelslakken

Pomacea of appelslak

Alle soorten slakken van het genus Pomacea, de appelslakken die als algeneters in aquaria gebruikt worden, zijn met directe ingang verboden in de gehele Europese Unie. Aanleiding hiertoe is een plaag van appelslakken in rijstvelden in de Ebro-delta in Spanje. Formeel is het houden van appelslakken niet langer toegestaan, maar de precieze invulling daarvan is aan de lidstaten.

Uitgangspunt hiervoor is het daadwerkelijke risico voor de natuur en de productieplanten. In Nederland wordt dit risico niet hoog geacht. De import van appelslakken is verboden en fytosanitaire certificaten voor waterplanten dienen een verklaring te bevatten dat die planten zijn onderzocht en vrij bevonden van appelslakken en/of hun eieren.

Controle vindt plaats bij import, maar ook in de vrije natuur. Bij verkooppunten en particulieren zullen geen controles plaatsvinden. Het is echter wel van groot belang geen appelslakken in de vrije natuur uit te zetten. Dit geldt overigens voor ALLE dieren. Het is bovendien bij wet verboden!